Asbjørn Skou “Science Fiction Archaeology” SDU / Centre for Art and Science (Odense, Denmark)

”Science Fiction Archaeology”

7. feb – 2. april 2013.
Opening: Thursday february 7th. 15.00
SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M.

”Science Fiction Archaeology” er inspireret af en forelæsning v/kemiker Kaare Lund Rasmussen. Forelæsningen omhandler forsøget på at datere et meget kraftigt meteornedslag på øen Saaremaa (tidligere Øsel) i Estland, som i lang tid har været umuligt at tidsbestemme kemisk. Projektet bringer forskeren vidt omkring: Fra kemiske målinger af strata, til lakmustest i historisk materiale, fra krateret på Saaremaa, over Tacitus Germania, Pytheas fra Massalia, Kybele – Gudernes moder, Estlands tidligere præsident Lennart Meri og den mulige oprindelse af myterne om Thule og ragnarok.

”Udstillingen er en undersøgelse af videnskabelige og mytologiske præmisser for tro, identitet og billedliggørelse, siger Asbjørn Skou”. ”Den er en form for kunstnerisk kulstof 14-prøve. Akkurat som de første kulstof 14-prøver på Saaremaa er den lige dele dokumentarisk og associativ. Den samler et sammensurium af informationer i et fluktuerende rum mellem fakta og fiktion, i et grænseland mellem kunst og videnskab.”

Udstillingen består af store collager, objekter og semifiktivt arkivmateriale. Collagerne er opbygget af udvalgt billedmateriale fra en omfattende researchproces og sammensat i overlap, udsnit og brudstykker. De enkelte collager, hvoraf den største måler 2 x 5,5 meter, er opbygget af A4-ark, der er sammensat til store vægtæpper. Objekterne tager deres udgangspunkt i det dagligdags håndgribelige. Det er materialer som flamingo, cement, isolering, træ og plastik. Objekterne er alle blevet skulpturelt modificerede, så de på en gang bekender sig til deres oprindelige materialitet, og samtidigt søger mod en anden form for stoflighed end deres oprindelse.
Arkivmaterialet består af en længere tekst, der er opsat på plancher, og som i sin form på en gang er informerende og uigennemtrængelig. De samme metoder som finder sted i opbygningen af billederne gentager sig i teksten, hvorigennem den prøver at binde det mulige og umulige sammen.”

http://www.armsrock.blogspot.com/

238
138
45